Dovlecei

Nu se pot gasi produse care sa coincida cu selectia.

Halloween-ul modern provine de la festivalul irlandez Samhain, o ocazie ce marcheaza trecerea de la sezonul recoltei catre intunericul iernii. Traditia spune ca focuri mari de tabara erau ridicate pe camp iar spirite de basm se ascundeau in umbra. Pentru a distrage aceste spirite din a isi gasi refugiul in case si ferme, oamenii decupau fete rudimentare in ridichi uriase sau cartofi si plasau o lumanare inauntru. Aceste lanterne, sub denumirea de Hoberdy's Lantern erau puse de-a lungul drumurilor si langa porti pentru a lumina drumul calatorilor dar si pentru a opri orice spirit trecator de a intra.

In anii 1800, odata cu imigrantii irlandezi si scotieni din America, a aparut si jack o'lantern construit din dovleac. Prima mentiune a acestuia apare in 1866, intr-o revista de copii care a raportat un mare sacrificiu al dovlecilor pentru a sarbatori Halloween-ul. In anii '20 petrecerile si costumatiile deja erau omniprezente iar trick-or-treat a aparut in mijlocul anilor 1930.
Adaptandu-se la traditie, fermierii Americani au inceput sa examineze tipurile specifice de dovleci pe care ii cresteau si sa dezvolte noi specimene special pentru cioplire. Cel mai popular soi de acest fel este dovleacul Howden, dezvoltat in anii 1960 de catre fermierul din Massachusetts John Howden.

Cunoscut si sub numele de will-o'-the-wisp in unele parti ale Europei, se spune ca jack-o'-lantern isi trage numele de la Stingy Jack, cel care s-a targuit cu Diavulul si a fost blestemat sa cutreiere pamantul cu doar un dovleac sa ii lumineze calea.

Search engine powered by ElasticSuite
To Top